
Laborator de Analize Medicale
Consultatia medicala are doua parti principale: anamneza (discutia cu pacientul) si examinarea clinica. Dupa ce acestea au fost facute, daca este nevoie, se completeaza cu analize de laborator sau investigatii paraclinice.
Analizele medicale de laborator sunt ansamblul de procedee, mai mult sau mai putin complexe, care furnizeaza informatii asupra aspectului si functionalitatii diferitelor organe si compartimente ale organismului cat si asupra gradului de sanatate si boala ce afecteaza organismul in cauza.
Analizele de laborator ajuta la clarificarea diagnosticului.
Laboratorul de analize medicale al Centrului Medical de Diagnostic si Tratament „MEDSAN” dispune de conditii optime pentru executarea analizelor de laborator, intrunind totodata toate conditiile de igiena si dotare impuse de legislatia din domeniu.
Pregatirea pacientului pentru recoltare
Pregatirea pentru recoltarea sangelui
Sângele se recoltează, de obicei, în spital sau policlinică dar poate fi recoltat şi la domiciliu de către un cadru medical dacă situaţia o cere. S-a demonstrat că unele analize sunt influentate de alimentaţie, altele nu. Se recomanda ca recoltarea sangelui să se faca pe nemancate. Seara se va mânca mai devreme şi puţin, fără grăsimi, căci o alimentaţie bogată în grăsimi produce o tulbureală a serului, fenomen care poate falsifica rezultatele analizelor. Persoanele care obişnuiesc să manance dimineaţa este bine să-şi ia cu ele un pacheţel cu alimente pentru a mânca imediat după recoltarea săngelui. Nu se recomandă efectuarea analizei de sânge la persoanele care vin de la distanţe mari cu trenul sau maşina, obosite, nedormite, nervoase; în aceste situaţii rezultatele analizelor pot prezenta abateri de la normal.
Anterior recoltării , în dimineţa respectivă , nu se consumă alimente şi lichide pentru a nu duce la false rezultate pozitive (ex. Glicemie , cholesterol, trigliceride etc, sunt influenţate direct de alimente, mai ales de cele dulci, sau sunt influenţate indirect de starea de turbiditate-opacifiere a serului de testat) .
Există , de asemenea , o serie de medicamente care pot modifica analizele, şi, pentru aceasta, trebuie întrebat medicul care a recomandat medicaţia , dacă, în cazul efectuării analizelor, trebuie întreruptă sau nu medicaţia prescrisă.
De retinut!
Când sângele este recoltat la distanţe mari de laborator (dispensare comunale, şantiere etc.) va fi expediat în aceeaşi zi la laborator sau se va păstra la frigider până la expediere. Transportul sângelui se va face în flacoane sau eprubete astupate bine cu dopuri de plută sau de cauciuc, nu cu dopuri de vată, care pot absorbi tot sângele. Flaconul cu sânge nu va fi agitat, deoarece se pot distruge globulele roşii.
Recoltarea probelor de urina
Examenul sumar de urină
Recoltarea vizează prima urină de dimineaţă, la scularea din somn, după somnul cel mai lung, deoarece intervalul de câteva ore în care urina a stagnat în rinichi permite înmulţirea – dacă este cazul – a germenilor urinari în cantitate suficientă. Aceasta ajută medicul din laborator să poată atenţiona pacientul de existenţa unei potenţiale infecţii urinare. Recoltarea urinii se face astfel: toată urina se colectează într-un recipient curat, de preferat din sticlă, în care să nu fi preexistat alimente dulci (suc, dulceaţă).
Această analiză furnizează informaţii despre întregul tract urinar şi din acest motiv, lipsa vreunei fracţiuni din urină poate duce la informaţii incomplete.
Urocultura
Această analiză vizează prezenţa unei potenţiale infecţii urinare. Se recoltează dimineaţa, din prima urină, în recipient steril (urocultor) procurat obligatoriu de la laborator.
În prealabil, se practică o toaletă riguroasă a zonei genitale cu apă şi săpun. Apoi, primul jet (contaminat cu flora de pe uretră) este eliminat în toaletă, iar jetul mijlociu este colectat în urocultor, având grijă să nu fie atins capacul urocultorului de nimic din jur pentru a nu contamina proba. Restul urinii este eliminate în closet.
Această analiză se face anterior unui tratament antibiotic, deoarece antibioticele pot distruge flora microbiană sau inhiba multiplicarea ei fără să o distrugă, în ambele cazuri rezultatul fiind fals negativ.
Dacă pacientul deja a început tratamentul „în orb”, fără testare prealabilă şi simptomatologia nu a cedat, se poate face urocultura şi sub tratament, pentru că germenii din urina pacientului, mai mult ca sigur, nu sunt sensibili la antibioticul folosit. Tratamentul terbuie modificat după sensibilitatea germenului.
Urocultura de control se face la minim 5 zile de la terminarea tratamentului antibiotic.
Proba ADDIS
Anterior recoltării cu o zi pacientul trebuie să ţină regim hipohidric.
În dimineaţa recoltării pacientul urinează la ora 04:00, iar această primă urină nu se colectează.
Apoi pacientul se aşează în repaos total (în pat) timp de exact 3 ore şi colectează în recipient curat de sticlă (în care nu a preexistat aliment dulce) toată urina de la ora 07:00.
Dozari chimice cantitative
Glicozuria, creatinina, proteine, calciu urinar, magneziu urinar, Na, K) necesită recoltarea urinii din ultimele 24.
Pentru recoltarea urinei din 24 ore se va proceda astfel: se goleşte vezica urinară, dimineaţa la ora 6. Începand de la această oră, se recoltează toată urina până a doua zi la ora 6. Pentru a nu se pierde din cantitatea de urină se recomandă să se urineze separat, înainte de scaun. Se măsoară apoi volumul urinei din 24 de ore şi se notează. Apoi se amestecă urina (în cazul în care a fost recoltată în mai multe sticle) se agită şi pentru laborator se opreşte numai o cantitate de 100-200 ml, iar restul se aruncă.
De retinut!
- când persoana care colectează urina lucrează, este elev sau student, urina din 24 de ore se poate recolta într-o zi de repaus;
- copiii mici care nu pot urina direct in sticlă, vor urina numai în oliţă de noapte sau într-un borcan care a fost sterilizat mai întâi prin fierbere; apoi urina va fi pusâ într-o sticlă sterilă care va fi adusă la laborator;
- pe timpul recoltării urina se va ţine la rece iar vara se va păstra la frigider, pentru a nu se altera; când cantitatea de urină este mai mare de un litru, se va recolta în mai multe sticle sau într-un borcan mai mare;
- femeile vor specifica dacă urina a fost recoltată în perioada menstruală sau dacă au utilizat ovule cu medicamente cu 24 de ore înainte de analiză
- se va comunica laboratorului dacă bolnavul este sub tratament şi ce medicamente a folosit
- înainte de analize cu circa 24 ore nu se vor consuma cantităţi mari de lapte sau derivate din lapte care tulbura urina şi produc o crestere a calciului din urină; de asemenea, persoanele care urmeaza un regim fără sare trebuie să comunice laboratorului pentru a se cunoaşte de ce cantitatea de sare din urină este scazută
- nu se va transporta urina la laborator în borcan fără capac sau cu capac neînchis ermetic, deoarece exista riscul scurgerii de urină şi contaminării altor persoane cu microbi sau virusuri prezente în urină.
- în situaţia în care unele persoane nu pot urina, la indicaţia medicului, urina se poate recolta cu ajutorul unei sonde de cauciuc numai de către personalul medical.
Recoltarea materiilor fecale
Analiza materiilor fecale este indicata pentru descoperirea bolilor digestive de natură:
- microbiană (febră tifoidă, dizenterie, intoxicaţie alimentară etc.): coprocultura
- parazitară (ouă de paraziţi intestinali): examen coproparazitologic
- pentru stabilirea gradului de digestie a alimentelor, a prezenţei sângelui în scaun etc.: examen coprologic.
Analiza materiilor fecale este obligatorie pentru urmatoarele categorii de persoane: cele care lucreaza în sectorul alimentaţiei publice, copii care merg la grădiniţe, creşe, bolnavii care au suferit de boli infecţioase digestive (febră tifoida, dizenterie, holeră etc.), călatorii care au sosit din ţările în care există boli infecţioase digestive.
Examen coproparazitar
Recoltarea materiilor fecale pentru analiza ouălor de paraziţi se face în recipiente speciale, primite de la laborator. In lipsa acestora, se pot recolta în recipiente sau vase din material plastic, sticlă sau alt material, bine spălate şi bine închise cu capace sau dopuri. Sunt bune cutiile din material plastic sau sticlele rămase de la medicamente. Nu se vor recolta materii fecale în cutii de carton, cutii de chibrituri etc. iîtrucât există riscul infectării persoanelor care transportă şi prelucrează aceste materiale.
In cazul în care în scaun se observă viermişori sau fragmente suspecte de viermi intestinali aceştia vor fi recoltaţi cu o pensă şi introduşi într-un vas de sticlă sau de material plastic prevazut cu capac care se închide ermetic. Pentru ca aceşti paraziţi să nu se usuce si să se altereze, se va turna peste ei spirt sanitar, apa de colonie sau apă sărată şi după aceea vor fi transportaţi la laborator. Nu se vor transporta paraziţii în hârtie, în vată, deoarece există pericolul de infestare a persoanelor care execută analizele. Indicat este ca recoltarea probelor să se facă în recoltoare speciale – coprorecoltoare – fără mediu de transport, după cum urmează: se recoltează cu linguriţa coprorecoltorului eşantioane mici de materii fecale din mai multe locuri.
Coprocultura
Necesită recoltarea materiilor fecale în coprorecoltor fără mediu de transport, dacă proba este adusa imediat la laborator, sau cu mediu de transport, dacă proba este adusă la laborator în mai mult de o oră de la recoltare.
Testul de digestie
Acest test necesită o dietă specială timp de 3 zile anterior recoltării: se ingerează doar carbohidrati (cartofi), proteine (carne), lipide (margarină). La finele celor trei zile cu dieta menţionată se recolteaza proba în coprorecoltor după indicaţiile de la coproparazitar.
Testul pentru hemoragii oculte
Acest test necesită o dietă specială după cum urmează: timp de 3 zile nu se ingeră carne, ficat, alte alimente ce conţin fier şi se stopează orice tratament cu fier, apoi se recoltează proba dupa indicaţiile de la examenul coproparazitar.
Exudatul faringian
Se recoltează dimineaţa, înainte de a ingera alimente solide sau lichide care pot şterge germenii din zona faringiană şi înainte de spălatul pe dinţi deoarece pasta de dinţi conţine o serie de substanţe antibacteriene.
Dacă este imperios necesară recoltarea exudatului faringian şi aceasta nu poate fi efectuată de dimineaţa, recoltarea se poate face la 3-4 ore de la ultima masă.
Recoltarea secretiilor
- nu se va începe nici un tratament intern sau extern cu antibiotice înainte de recoltarea secreţiilor
- de asemenea, în ziua recoltării nu se vor face spălături, gargară sau irigaţii cu substanţe dezinfectante care ar putea distruge temporar microbii din secreţiile respective
- recoltarea secreţiei gastrice si duodenale se face numai în spital sau în laborator cu ajutorul unui tub special de cauciuc introdus în stomac şi numai dimineaţa. Pentru aceasta, înainte de recoltare nu se manâncă, nu se bea şi nu se fumează; persoanele care poartă proteză dentară mobilă trebuie să şi-o scoată căci în timpul manevrei de introducere a tubului în stomac, proteza se poate deplasa şi pătrunde în fundul gâtului, cu pericol de asfixiere.
Provenite din zona genitala feminină
- ecreţia uretrală (a canalului urinar) se recoltează în laborator înainte de urinarea de dimineaţă, deoarece urina poate spăla canalul de eventualii microbi cauzatori de boli; la femei, secreţia uretrală si vaginală se recoltează la cabinetul de ginecologie; în plus, persoanele respective trebuie să fie în măsura să informeze medicul, de când prezintă secreţia, dacă aceasta este în legatură cu raporturile sexuale şi dacă au facut tratament cu antibiotice Cu 48 de ore înainte de recoltare trebuie să înceteze tratamentele şi irigaţiile endovaginale , repaos sexual în seara dinaitea recoltării şi de asemenea, fără spălătură endovaginală în seara şi dimineaţa anterior recoltării.
Provenite din zona genitală masculină
- secreţia uretrală (a canalului urinar) se recoltează în laborator înainte de urinarea de dimineaţă, deoarece urina poate spăla canalul de eventualii microbi cauzatori de boli; Pacientul nu trebuie să urineze cu aproximativ o oră înaintea recoltării.
Examenul de sputa
Atăt în spital cât şi la domiciliu, sputa se recoltează de către bolnav într-un borcan cu gura largă, steril care se procură de la laborator; nu se va recolta saliva (scuipat) ci secreţia care se elimină în timpul tusei.
Sputa se recoltează după clătirea energică a gurii cu apă de la robinet.
Se expectorează sputa matinală (nu proba sumată din 24 ore) în recipientul steril.
Nu se depăşeşte intervalul de 2 ore între momentul recoltării şi cel al expedierii probei.
Se recoltează înainte de începerea tratamentului cu antibiotic, sau la minimum 72 ore de la încetarea acestuia.
Generalitati
Analizele medicale reprezintă o varietate de metode biochimice, bacteriologice, imunologice, etc. care dau informaţii despre starea organismului (funcţionarea lui normală sau patologică).
Analizele se recoltează de obicei dimineaţa, între orele 08.00 – 10:30. Există şi excepţii, aplicabile mai mult în spitale şi mai puţin în ambulatoriu sau în laboratoare individuale:
- în cazurile de urgenţă (apendicite , infarct de miocard, etc.)
- în momentul apariţiei stării de rău acut, pentru a orienta medicul curant sau pacientul, către serviciul medical căruia trebuie să i se adreseze (în acest caz se efectueaza un minim necesar de analize de orientare: enzime cardiace, numar de leucocite etc, urmand ca bateria de analize completă să fie reluată a doua zi în conditii optime).
- anumiti hormoni (ex. cortizol care are 2 vârfuri de valori, ora 8:00 şi ora 16:00)
Cand se efectueaza analizele?
Analizele in ambulatoriu, in general, se efectueaza la recomandarea medicului clinician (medic de familie, medic de specialitate) care, dupa o prealabila consultatie, doreste sa completeze informatiile despre starea de sanatate a pacientului, pentru a fixa cea mai adecvata conduita terapeutica, stiut fiind faptul ca mai multe boli pot avea semne clinice asemanatoare.
De asemenea, se pot face analize profilactice: la angajare, cotroale periodice, sau pentru asigurari de viata.
Exista o cota destul de importanta de pacienti care solicita singuri analize, de obicei anual, pentru a-si monitoriza starea de sanatate.
Pregatirea copiilor pentru analize
Părinţii şi asistentul care face recoltarea analizelor trebuie să ştie:
- nicio pregatire prealabilă nu este de folos;
- în mod sigur copilul va plânge (dacă nu chiar va zbiera);
- în aproape toate cazurile întâlnite până acum a fost nevoie de imobilizarea copilului;
- plânsul copilului se datorează mai mult mediului nefamiliar, prezenţei persoanelor străine, lipsei părintelui din zonă şi cu siguranţă imobilizării fizice;
- cel mai mult copilul poate fi ajutat prin prezenţa părinţilor la locul recoltării aratându-i afecţiune.
Copii mai mari de doi ani
Copiii mai mari de doi ani încep să conştientizeze frica iar plânsul se datorează şi durerii resimţite în timpul recoltării. Este foarte important să fie diminuată frica copilului prin lămurirea acestuia despre ce se va întâmpla astfel:
- simulaţi în joacă ce se va întâmpla în timpul recoltării
- explicaţi cu cele mai simple cuvinte, aratând în acelaşi timp partea corpului care va fi afectată (frica poate fi diminuată prin cunoaştere)
- orice lămurire trebuie dată înainte cu 5-10 minute de recoltare
- folositi eventual jucării sau păpuşi care să permită vizualizarea cât mai concretă a procedeului
- în timpul recoltării este foarte probabil sa fie nevoie de imobilizare. Prezenţa părinţilor lângă copil prin contact fizic ajută foarte mult;
- încercati să convingeţi copilul că procedura de recoltare nu este o pedeapsă şi în acelaşi timp daţi-i libertatea de a plânge sau de a-şi exprima durerea verbal.

Medsan Craiova
Telefon
Laborator: 0251.522.909
Policlinica: 0251.523.928
medsancraiova@gmail.com
Adresa
Craiova, Str. Unirii nr. 58, jud. Dolj